This post is for all freshers who are going to sit in the WIPRO campus drive. Most of the WIPRO questions are repeated from the old question papers. So here is the big list of all the questions asked in WIPRO campus drive.

This post is for all freshers who are going to sit in the WIPRO campus drive. Most of the WIPRO questions are repeated from the old question papers. So here is the big list of all the questions asked in WIPRO campus drive.

1. A starts business with Rs. 35,000 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2:3. What is B’s contribution in the capital?

A) Rs .7500

B) Rs. 8000

C) Rs. 8500

D) Rs. 9000

Answer: D

Explanation:

Ratio in which profit is to be divided = 2 : 3

Assume that B's contribution to the capital = b

⇒ 3500 × 12 : b × 7 = 2 : 3

⇒ 3500 × 12/7 b = 2/3

⇒ b = (3500 × 12 × 3)/(2 × 7) = 500 × 6 × 3 = 9000

2. Anand and Deepak started a business investing Rs. 22,500 and Rs.35,000 respectively. Out of a total profit of Rs.13,800, Deepak’s share is _____

A) Rs.5,400

B) Rs.7,200

C) Rs.8,400

D) Rs.9,400

Answer: A

Explanation:

Ratio of their investments = 22500 : 35000 = 9 : 14

So Deepak' s share = [Math Processing Error] × 13800 = Rs.5,400

3. Narasimha, Madhu and pavan started a business by investing Rs.1,20,000, Rs.1,35,000 and Rs 1, 50,000 respectively. Find the share of Pavan, out of an annual profit of Rs.56,700.

A) Rs.16,800

B) Rs.18,900

C) Rs.21,000

D) none

Answer: C

Explanation:

Ratio of their investments = 120000 : 135000 : 150000 = 8 : 9 : 10

Share of Pavan = [Math Processing Error] × 56700 = 21,000

4. Out of four numbers ,the average of first three is 16 and that of the last three is 15. If the last number is 18,the first number is :

A) 20

B) 21

C) 23

D) 25

Answer: B

Explanation:

Let the numbers be a,b,c,d

Given, a + b + c = 48, b + c + d = 45

Now, d = 18

thus, b + c + 18 = 45 ⇒ b + c = 27

Putting the value of b + c in a + b + c = 48

a + 27 = 48 ⇒ a = 21

Wipro campus drive

5. A batsman makes a score of 87 runs in the 17th inning and thus increases his average by 3 . Find his average after 17th inning.

A) 39

B) 38

C) 38.5

D) 39.5

Answer: A

Explanation:

Consider the avg for first 16 innings is x.

Then total runs scored till 16 innings is 16x.

Total runs after 17 innings = 16x + 87.

Thus, [Math Processing Error] ⇒ x = 36

So his average after 17 innings = 39.

6. Three years ago , the average age of A, B and C was 27 years and that of B and C 5 years ago was 20 years. A’s present age is :

A) 30 yrs

B) 35 yrs

C) 40 yrs

D) 48 yrs

Answer: C

Explanation:

Sum of the present ages of A, B and C = (27× 3 + 3 × 3) years = 90 years.

Sum of the present ages of B and C = (20 × 2 + 5 × 2) years = 50 years.

A's present age = 90 – 50 = 40 years.

7.The average of six numbers is 30. If the average of first four is 25 and that of last three is 35, the fourth number is :

A) 25

B) 30

C) 35

D) 40

Answer: A

Explanation:

Let the six numbers be, a, b, c, d, e, f.

a + b + c + d + e + f = 30 × 6 = 180 - - - - (1)

a + b + c + d = 25 × 4 = 100 - - - - (2)

d + e + f = 35 × 3 = 105 - - - - (3)

Add 2nd and 3rd equations and subtract 1st equation from this.

d = 25

8. A and B are partners in a business. A contributes 1/4 of the capital for 15 months and B received 2/3 of the profit . For how long B’s money was used.

A) 6 months

B) 9 months

C) 10 months

D) 1 year

Answer: C

Explanation:

B received 2/3 of the profit ⇒Their profits ratio = A : B = 1 : 2

Let the total capital = 4 units

Then A's capital = 1

B's capital = 3

Assume B's money was used for b months

Then A : B = 1 × 15 : 3 × b = 1 : 2

⇒ 15 : 3b = 1 : 2

⇒ [Math Processing Error]

⇒ b = 10

9. At an election a candidate who gets 84% of the votes is elected by a majority of 476 votes. What is the total number of votes polled?

A) 672

B) 700

C) 749

D) 848

Answer: B

Explanation:

Let the total votes are 100x. Then winning candidate got 84x, and losing candidate got 16x.

⇒ 84x – 16 x = 476

⇒ 68 x = 476

⇒ x = 7

Total votes are 700.

10. A man buys a cycle for Rs.1400 and sells it at loss of 15%. What is the selling price of the cycle?

A) Rs.1090

B) Rs.1160

C) Rs.1202

D) Rs.1190

Answer: D

Explanation:

S.P = 85% of Rs.1400 ⇒ Rs.([Math Processing Error] ×1400) = Rs.1190.

11. A shopkeeper purchased 70 kg of potatoes for Rs.420 and sold the whole lot at the rate of Rs 6.50 per kg .What will be his gain percent?

A) 4 1/6 %

B) 6 1/4 %

C) 8 1/3 %

D) 20%

Answer: C

Explanation:

Price per 1 kg = [Math Processing Error] = Rs.6.

Profit per 1 kg = Rs.6.5 – Rs.6 = Rs.0.5

Profit for 70 kg = 0.5 × 70 = Rs.35

Gain % = [Math Processing Error] × 100= 8.33% = 8 1/3

12. By selling 300 apples a seller gains the selling price of 60 apples. The gain percent of the seller is

A) 200

B) 20%

C) 25%

D) 16 2/3%

Answer: C

Explanation:

We know that SP − CP = Profit

⇒300SP - 300CP = 60SP

⇒240SP = 300CP

⇒ [Math Processing Error] = [Math Processing Error]

Let SP = 5, and CP = 4

So profit percentage = [Math Processing Error]

13. The average monthly salary of 8 workers and one supervisor in a factory was [Math Processing Error]870 per month, retired, a new person was appointed and then the average salary of 9 people was $400 per month. The salary of the new supervisor is:

A. $700

B. $600

C. $430

D. $400

Answer: B

Explanation:

Total salary of 8 workers and supervisor together = 9 × 430 = 3870

Now total salary of 8 workers = 3870 − 870 = 3000

Total salary of 9 workers including the new supervisor = 9 × 400 = 3600

Salary of the new supervisor = 3600 − 3000 = 600

14. The average of the first five prime numbers greater than 20 is:

A. 32.20

B. 31.00

C. 31.01

D. 32.00

Answer: A

Explanation:

Required prime numbers are 23, 29, 31, 37, 4.

Average will be (23 + 29 + 31 + 37 + 41)/5 = 32.20

15. The average score of 35 students in a class is 37. If every student is given 3 grace marks, the new average of the class is:

A. 45

B. 34

C. 43

D. 40

E. None of these

Answer: D

Explanation:

Average score = 37

Grace mark 3 is given to 35 student then its average will be 3.

Hence new average = 37 + 3 = 40

16. The average age of a group of 10 students is 14 years. If 5 more students join the group, the average age rises by 1 year. The average age of the new students is:

A. 15 years

B. 17 years

C. 16 years

D. 18 years

E. None of these

Answer: D

Explanation:

Total age of the 10 students = 10 × 14 = 140

Total age of 15 students including the newly joined 5 students = 15 × 15 = 225

Total age of the new students = 225 − 140 = 85

Average age = 85/5 = 17 years

17. It rained as much as on Wednesday as on all the other days of the week combined. If the average rainfall for the whole week was 3 cms, How much did it rain on Wednesday?

A. 3 cms

B. 10.5 cms

C. 15 cms

D. 2.62 cms

E. 4.5 cms

Answer: B

Explanation:

Let the rainfall on wednesday = 6x.

∴ Rainfall on the remaining days = 6x

Given,

(6x + 6x )/7 = 3

⇒12x = 21

⇒6x = 10.5

1. At how many points between 10 O'clock and 11 O'clock are the minute hand and hour hand of a clock at an angle of 30 degrees to each other?

Sol:

Between 10 and 11, the minute hand and hour hand are at an angle of 30o to each at (12/11) x 45 minutes past 10 = 49 1/11 minutes past 10. The next time they will be at angle of 30o to each other will be at 11.

2. The egg vendor calls on his first customer & sells half his eggs & half an egg. To the 2nd customer he sells half of what he sells half of what he had left & half an egg. & to the 3rd customer he sells half what he had then left & half an egg. By the way he did not break any eggs. In the end three eggs were remaining . How many total eggs he was having ?

Sol:

31 eggs.

After selling to 3 persons , he was left with 3 eggs.

After selling to 2 persons , he was left with 3 x 2 + 1 = 7 eggs.

After selling to 1 person , he was left with 7 x 2 + 1 = 15 eggs.

Before selling to 1 st person , he was having 15 x 2 + 1 = 31 eggs.

3. There are some people in party, 1/3rd left the party . Then 2/5th of the remaining left the party , then 2/3rd of the remaining left the party . At last 6 were remaining . How many people were in total ?

Sol:

45

If x persons were there in total , then

x × (1 – 1/3)× (1 – 2/5) ×(1 – 2/3) = 6

x×2/3 × 3/5 × 1/3 = 6

x = 6 × 5 × 3/2 = 45

4. Two trains are traveling from point A to point B such that the speed of first train is 65 kmph and the speed of 2 train is 29 kmph. Where is the distance b/w A and B such that the slower train reached 5 hrs late compared to the faster?

Sol:

If x is the distance, then

x/29 – x/65 = 5

Then x = 5×29×6565−29 = 261.8055 kms

5. A person was fined for exceeding the speed limit by 10 km/hr.Another person was also fined for exceeding the same speed limit by twice the same.If the second person was traveling at a speed of 35 km/hr,find the speed limit.

a) 19 km/hr

b) 27 km/hr

c) 30 km/hr

d) 15 km/hr

Sol:

If x is speed limit,

Speed of first person = x + 10

Speed of 2nd person = x + 20

But speed of 2nd person = 35 kmph

x + 20 = 35

x = 15 kmph.

so speed limit is 15 kmph option D

6. The average of ten numbers is 7. If each number is multiplied by 12 ,then the average of new set of numbers is :

a) 7

b) 19

c) 82

d) 84

Sol:

The avg will be = 12×7= 84

7. The average of eight numbers is 14. The average of six of these numbers is 16.The average of the remaining two numbers is :

a) 4

b) 8

c) 16

d) none

Sol:

Average of eight numbers = 14

Average of six numbers = 16

Average will be = (14×8 – 16×6)/2

8. The average age of a class of 39 students is 15 years. If the age of the teacher be included, then the average increases by 3 months .Find the age of the teacher.

a) 25 years

b) 27 years

c) 35 years

d) 28 years

Sol:

Sum of the ages of the students = 39×15 = 585

New average = 15 years 3 months = 15 + 14 year

Sum of the ages of students and teacher = 40×1514 = 40×614 = 610

Teacher age = 610 – 585 = 25 years.

9. Two trains start from stations A and B spaced 50 kms apart at the same time and speed. As the trains start, a bird flies from one train towards the other and on reaching the second train, it flies back to the first train. This is repeated till the trains collide. If the speed of the trains is 25 km/h and that of the bird is 100 km/h. How much did the bird travel till the collision.

Sol:

Since the trains is travelling at 25 kmph, at each other, the relative speed is 50 kmph.

Speed = 50 kmph

Distance = 50 km

Time to collision = distance / speed = 1 hr

Speed of bird = 100 kmph

Time flying = 1 hr (the bird is flying till the trains collide)

Distance travelled = speed × time = 100 km

10. There are 20 poles with a constant distance between each pole. A car takes 24 second to reach the 12th pole. How much will it take to reach the last pole.

Sol:

Assuming the car starts at the first pole.

To reach the 12th pole, the car need to travel 11 poles (the first pole doesn't count, as the car is already there).

11 poles 24 seconds

1 pole (24/11) seconds

To reach the last (20th) pole, the car needs to travel 19 poles.

19 pole 19 x (24/11) seconds

= 41.4545 seconds

11. Father's age is three years more than three times the son's age. After three years, father's age will be ten years more than twice the son's age. What is the father's present age?

Sol:

Let the son's present age be x years.then father's present age will be 3x + 3 years.

After 3 years,3x + 3 + 3 = 2 (x + 3) + 10

Solving we get, x = 10.

Substituting x =10 in 3x + 3,

Hence father's present age will be x = 33 years.

12. In a railway station, there are two trains going. One in the harbor line and one in the main line, each having a frequency of 10 minutes. The main line service starts at 5 o'clock and the harbor line starts at 5.02 A.M. A man goes to the station every day to catch the first train that comes. What is the probability of the man catching the first train?

Sol:

For each 10 min interval, if man comes in first 2 min, he'll catch the 1st train, if he comes in next 8 min, he'll catch the 2nd train.

Hence for harbor line = (2/10) = 0.2 and for main line 0.8.

13. A ship went on a voyage. After it had traveled 180 miles a plane started with 10 times the speed of the ship. Find the distance when they meet from starting point.

Sol:

Let the speed of the ship = m miles/hr. and plane took 't' hours to meet the ship

Then, m×t is the distance ship traveled after plane started

So we have, mt + 180 = 10mt

⇒ 9mt = 180

⇒ mt = 20

Hence distance = 180 + 20 = 200 miles

14. On 8th Feb, 2005 it was Tuesday. What was the day of the week on 8th Feb, 2004?

a. Tuesday

b. Monday

c. Sunday

d. Wednesday

Sol:

Sunday

The year 2004 is a leap year and therefore, two days will be preceded from Tuesday

15. At what time between 2 and 3 o'clock will the hands of a clock be together?

a. 10×10/11

b. 10×11/10

c. 11×10/11

d. 12×10/11

Answer : d

Sol:

The hands of a clock would be together when the angle between The hour hand and minute hand is Zero. Now apply the formula: Î¸=∣∣∣30h−112m∣∣∣

Here Î¸ = 0

⇒11/2m – 30h = 0

⇒11/2m – 30×2 = 0

⇒ m = 120/11

16. At what angle the hands of a clock are inclined at 15 minutes past 5?

a. 117/2 °

b. 64 °

c. 135/2 °

d. 145/2 °

Sol:

Apply the formula:

Î¸=∣∣∣30h−112m∣∣∣

⇒ Angle = 30 × 5 –11/2 × 15 = 150 – 165/2 = 135/2

17. At 3.40, the hour hand and the minute hand of a clock form an angle of

a. 120°

b. 125°

c. 130°

d. 135°

Answer: C

Sol:

Use formula Î¸=∣∣∣30h−112m∣∣∣

Angle = 30×3 – 11/2 × 40 = 90 – 220 = 130°

18. How many times in a day, the hands of a clock are straight?

a. 22

b. 24

c. 44

d. 48

Sol:

The hands of a clock point in opposite directions (in the same straight line) 11 times in every 12 hours. (Because between 5 and 7 they point in opposite directions at 6 o'clock only).

So, in a day, the hands point in the opposite directions 22 times.

19. Find the angle between the hour and the minute hand of a clock when the time is 3.25.

a. 47 ½

b. 49 ½

c. 55 ½

d. 57 ½

Sol:

Formula : Î¸=∣∣∣30h−112m∣∣∣

Angle = 11/2 × 25 – 30×3 = 95/2 = 47.5

20. At what time, in minutes, between 3 o'clock and 4 o'clock, both the needles will coincide each other?

A. 5 1/11 °

B. 12 4/11 °

C. 13 4/11°

D. 16 4/11°

sol:

Formula : Î¸=∣∣∣30h−112m∣∣∣

Here angle is 0. So

11/2 m – 30 h = 0

11/2 m – 30 × 3 = 0

m = 180/11

= 16 4/11

Ans:: D

1. A 10 Liter mixture of milk and water contains 30 percent water. Two liters of this mixture is taken away. How many liters of water should now be added so that the amount of milk in the mixture is double that of water?

(a) 1.4

(b) 0.8

(c) 0.4

(d) 0.7

Answer: c

Explanation:

Two liters were taken away So we have only 8 liters of mixture.

Amount of milk in 8 liters of mixture = 8 × 70% = 5.6 liters

Amount of water in 8 lit of mix = 8 - 5.6 = 2.4 liters.

Half of milk i.e half of 5.6 = 2.8 liters.

We need (2.8 - 2.4) liters water more = 0.4 lit

2. A frog can climb up a well at 3 ft per min but due to slipperiness of the well, frog slips down 2 ft before it starts climbing the next minute. If the depth of the well is 57 ft, how much time will the frog take to reach the top?

Answer: 55 min

Explanation:

As per given, in 1 min,frog climbs up 3 ft and slips down by 2 ft.

So the frog climbs only 1 ft in 1 min

So after 54 mins,it would have climbed 54ft.

At the end of 55 mins it climbs up 3 ft to make it 57 ft and come out of the well.

Once it had reached the destination,it will not slip.

So the frog will take only 55 minutes to climb up the well.

3. A rectangle has twice the area of a square. The length of the rectangle is 14 cm greater than that side of the square whereas breadth is equal to side of the square. Find the perimeter of the square?

(a) 42 cm

(b) 14 cm

(c) 56 cm

(d) 28 cm

Answer: c

Explanation:

Let side of square be x.

Then for rectangle length = 14 + x and breadth = x.

It is given

Area of rectangle = 2 × (area of square)

length × breadth = 2(x × x)

(x + 14) × x = 2 × x2

x2 + 14x = 2x2

x2 = 14x

x = 14.

Perimeter of square = 4 × x = 56

4. A man can row a distance of 5 km in 60 min with the help of the tide. The direction of the tide reverses with the same speed. Now he travels a further 20 km in 10 hours. How much time he would have saved if the direction of tide has not changed?

(a) 5 hrs

(b) 4 hrs

(c) 12 hrs

(d) 6 hrs

Answer: d

Explanation:

He covered 5 km in 1 hour , so he might cover 20 km in 4 hours.

But he took 10 hours.

He would have saved 10 – 4 = 6 hours.

5.If half of 5 were 3, that would one-third of 10 be

(a) 5

(b) 4

(c) 3

(d) 2

Answer: b

Explanation:

Half of 5 is 2.5. But given as 3. So take 1/2 of 5x = 3 ⇒ x = 6/5

Now 1/3 (10x) = 1/3 × 10 × 6/5 = 4.

6. A butler is promised Rs. 100 and a cloak as his wages for a year. After 7 months he leaves this service, and receives the cloak and Rs.20 as his due. How much is the cloak worth?

(a) 76

(b) 84

(c) 92

(d) 68

Answer: c

Explanation:

Let be the price of cloak is = x

According to the Question he should get 7/12th of 100 and 7/12th of cloak.

712(100)+712(x)=20+x

⇒ x = 92.

7. A worm is at the bottom of a forty foot hole. It can crawl upwards at the rate of four feet in one day, but at night, it slips back three feet. At this rate, how long will it take the worm to crawl out of the hole?

(a) 29 days

(b) 37 days

(c) 35 days

(d) 39 days

Answer: c

Explanation:

For each day worm climb only 4 - 3 = 1feet.

After 36 days worm reach the 36 foot.

Exactly the 37th day worm reach 40 foot and won't slips back.

8. Sohan purchased a horse for Rs.2000 and sold it to Mohan at a loss of 10 percent. Mohan sold it to Sham at a loss of 10 percent while sham sold it to Gopi at a gain of 10 percent. The amount Gopi paid for it would be

Answer: 1782

Explanation:

Cost price = 2000

Selling price = 90% (2000) = 1800.

Mohan sold this to Sham at a loss of 10%. So selling price = 90% (1800) = 1620

Sham sold this at 10% profit. So selling price = 110% (1620) = 1782

9. On a map the distance between two mountains is 312 inches. The actual distance between the mountains is 136 km. Ram is camped at a location that on the map is 34 inch from the base of the mountain. How many km is he from the base of the mountain?

Answer: 14.82 km

Explanation:

Since 312 inch = 136 km

So 1 inch = 136/312 km

So 34 inch = (136 × 34)/ 312 = 14.82 km

10. Sixteen men complete a work in 24 days while 48 children can do it in 16 days. Twelve men started the work, after 14 days 12 children joined them. In how Many days will all of them together complete the remaining work?

Answer: 12 days

Explanation:

Let man capacity = 2 units/day. Then total work = 16 × 2 × 24 = 768

Let the children capacity is k units/ days. So total work = 48 × k × 16

Equating above two equations we get k = 1. So children capacity = 1 unit / day.

Twelve men did 14 days of job. So they completed 12 × 2 ×14 = 336.

Remaining work = 768 - 336 = 432.

Now 12 children joined them. So per day capacity of entire team = 12 × 2 + 12 × 1 = 36.

So they complete the remaining work in 432/36 = 12 days.

11. A father's age was 5 times his son's age 5 years ago and will be 3 times son's age after 2 years, the ratio of their present ages is equal to:

a) 3:7

b) 5:11

c) 10:3

d) 10:7

Answer: c

Explanation:

Let the Father's age = x, and Son's = y

x - 5 = 5(y – 5)

x + 2 = 3(y + 2)

Solving we get x/y = 10/3

12. At a reception, one-third of the guests departed at a certain time. Later two-fifths of the guests departed. Even later two-thirds of the remaining guests departed. If six people were left, how many were originally present at the party?

Answer: c

Explanation:

Let Original members be x

First One third guest departed i.e x/3

Remaining guests = x – (x/3) = 2x/3

Now from the remaining (2x/3) two-fifths departed = 2/5(2x/3) = 4x/15

i.e. Now remaining guests will be (2x/3 – 4x/15) = 2x/5

Now from remaining (2x/5) two-thirds departed = 2/3(2x/5) = 4x/15

Now remaining guests = (2x/5 – 4x/15) = 2x/15

Given 2x/15 = 6 ⇒ x = 45

13. Ratio between 2 numbers is 5 : 7 and their product is 560.what is the difference between 2 numbers?

Answer: c

Explanation:

x/y = 5/7

x × y = 560 ⇒ x = 560/y

Substituting this value in first equation, we get 560/yy=57 ⇒560y2=57 ⇒ y = 28

x = 20

So difference between the numbers could be

x – y = –8

y – x = 8

14. A is 6 times as fast as B and takes 100 days less to complete a work than B. Find the total number of days taken by A and B to complete the work.

Answer: 120/7 days

Explanation:-

According to question A is 6 times as fast as B

So, Ratio of time taken by A and B will be 1 : 6

Let time taken by A is = x

And time taken by B is = 6x

According to the question A take 100 days less

i.e. 6x – x = 100

x = 20

So, A takes 20 days and B takes 120 days to complete the work.

A's 1 day work = 1/20

B's 1 day work = 1/120

(A + B)'s 1 day work = 1/20 + 1/120 = 7/120

Total time taken = 120/7 days.

15. 2 oranges, 3 bananas and 4 apples cost Rs.15. 3 oranges, 2 bananas and 1 apple costs Rs 10. What is the cost of 3 oranges, 3 bananas and 3 apples

Answer: 15

Explanation:

2 O + 3 B + 4 A = 15 - - - - (1)

3 O + 2 B + 1 A = 10 - - - - (2)

Where A,B and O are number of apple, bananas, and oranges respectively.

Adding 1 and 2,

5 O + 5 B + 5 A = 25 ⇒ 1 O + 1 A + 1 B = 5

now,

3O + 3A + 3B = 5 × 3 = 15

16. What is the next number of the following sequence

123, 444, 888, 1776, 8547, . . . . . .

Answer: 16005

Explanation:

1) 123 + 321 = 444

2) 444 + 444 = 888

3) 888 + 888 = 1776

4) 1776 + 6771 = 8547

5) 8547 + 7458 = 16005

17. Gavaskar average in first 50 innings was 50. After the 51st innings his average was 51. How many runs he made in the 51st innings

Answer: 101

Explanation:

Gavaskar average 50 in 50 innings so, total runs scored by him = 50 × 50 = 2500.

Now after 51st innings, his total runs = Average is, 51 × 51 = 2601.

So runs scored in 51st innings = 2601 – 2500 = 101 runs

18. There are 30 socks in a drawer. 60% of the socks are red and the rest are blue. What is the minimum number of socks that must be taken from the drawer without looking in order to be certain that atleast two blue socks have been chosen?

Answer: 20

Explanation:

Number of red socks = 30 × 60% = 18

If you draw out 18 socks there's a possibility that all of them are red

If you draw out 19 socks one of them has to be a blue one

And if u draw 20 socks then definitely 2 of them are blue socks

So the answer is 20.

Share it now and help your friends. Thank you for reading.

**SET 1**1. A starts business with Rs. 35,000 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2:3. What is B’s contribution in the capital?

A) Rs .7500

B) Rs. 8000

C) Rs. 8500

D) Rs. 9000

Answer: D

Explanation:

Ratio in which profit is to be divided = 2 : 3

Assume that B's contribution to the capital = b

⇒ 3500 × 12 : b × 7 = 2 : 3

⇒ 3500 × 12/7 b = 2/3

⇒ b = (3500 × 12 × 3)/(2 × 7) = 500 × 6 × 3 = 9000

2. Anand and Deepak started a business investing Rs. 22,500 and Rs.35,000 respectively. Out of a total profit of Rs.13,800, Deepak’s share is _____

A) Rs.5,400

B) Rs.7,200

C) Rs.8,400

D) Rs.9,400

Answer: A

Explanation:

Ratio of their investments = 22500 : 35000 = 9 : 14

So Deepak' s share = [Math Processing Error] × 13800 = Rs.5,400

3. Narasimha, Madhu and pavan started a business by investing Rs.1,20,000, Rs.1,35,000 and Rs 1, 50,000 respectively. Find the share of Pavan, out of an annual profit of Rs.56,700.

A) Rs.16,800

B) Rs.18,900

C) Rs.21,000

D) none

Answer: C

Explanation:

Ratio of their investments = 120000 : 135000 : 150000 = 8 : 9 : 10

Share of Pavan = [Math Processing Error] × 56700 = 21,000

4. Out of four numbers ,the average of first three is 16 and that of the last three is 15. If the last number is 18,the first number is :

A) 20

B) 21

C) 23

D) 25

Answer: B

Explanation:

Let the numbers be a,b,c,d

Given, a + b + c = 48, b + c + d = 45

Now, d = 18

thus, b + c + 18 = 45 ⇒ b + c = 27

Putting the value of b + c in a + b + c = 48

a + 27 = 48 ⇒ a = 21

Wipro campus drive

5. A batsman makes a score of 87 runs in the 17th inning and thus increases his average by 3 . Find his average after 17th inning.

A) 39

B) 38

C) 38.5

D) 39.5

Answer: A

Explanation:

Consider the avg for first 16 innings is x.

Then total runs scored till 16 innings is 16x.

Total runs after 17 innings = 16x + 87.

Thus, [Math Processing Error] ⇒ x = 36

So his average after 17 innings = 39.

6. Three years ago , the average age of A, B and C was 27 years and that of B and C 5 years ago was 20 years. A’s present age is :

A) 30 yrs

B) 35 yrs

C) 40 yrs

D) 48 yrs

Answer: C

Explanation:

Sum of the present ages of A, B and C = (27× 3 + 3 × 3) years = 90 years.

Sum of the present ages of B and C = (20 × 2 + 5 × 2) years = 50 years.

A's present age = 90 – 50 = 40 years.

7.The average of six numbers is 30. If the average of first four is 25 and that of last three is 35, the fourth number is :

A) 25

B) 30

C) 35

D) 40

Answer: A

Explanation:

Let the six numbers be, a, b, c, d, e, f.

a + b + c + d + e + f = 30 × 6 = 180 - - - - (1)

a + b + c + d = 25 × 4 = 100 - - - - (2)

d + e + f = 35 × 3 = 105 - - - - (3)

Add 2nd and 3rd equations and subtract 1st equation from this.

d = 25

8. A and B are partners in a business. A contributes 1/4 of the capital for 15 months and B received 2/3 of the profit . For how long B’s money was used.

A) 6 months

B) 9 months

C) 10 months

D) 1 year

Answer: C

Explanation:

B received 2/3 of the profit ⇒Their profits ratio = A : B = 1 : 2

Let the total capital = 4 units

Then A's capital = 1

B's capital = 3

Assume B's money was used for b months

Then A : B = 1 × 15 : 3 × b = 1 : 2

⇒ 15 : 3b = 1 : 2

⇒ [Math Processing Error]

⇒ b = 10

9. At an election a candidate who gets 84% of the votes is elected by a majority of 476 votes. What is the total number of votes polled?

A) 672

B) 700

C) 749

D) 848

Answer: B

Explanation:

Let the total votes are 100x. Then winning candidate got 84x, and losing candidate got 16x.

⇒ 84x – 16 x = 476

⇒ 68 x = 476

⇒ x = 7

Total votes are 700.

10. A man buys a cycle for Rs.1400 and sells it at loss of 15%. What is the selling price of the cycle?

A) Rs.1090

B) Rs.1160

C) Rs.1202

D) Rs.1190

Answer: D

Explanation:

S.P = 85% of Rs.1400 ⇒ Rs.([Math Processing Error] ×1400) = Rs.1190.

11. A shopkeeper purchased 70 kg of potatoes for Rs.420 and sold the whole lot at the rate of Rs 6.50 per kg .What will be his gain percent?

A) 4 1/6 %

B) 6 1/4 %

C) 8 1/3 %

D) 20%

Answer: C

Explanation:

Price per 1 kg = [Math Processing Error] = Rs.6.

Profit per 1 kg = Rs.6.5 – Rs.6 = Rs.0.5

Profit for 70 kg = 0.5 × 70 = Rs.35

Gain % = [Math Processing Error] × 100= 8.33% = 8 1/3

12. By selling 300 apples a seller gains the selling price of 60 apples. The gain percent of the seller is

A) 200

B) 20%

C) 25%

D) 16 2/3%

Answer: C

Explanation:

We know that SP − CP = Profit

⇒300SP - 300CP = 60SP

⇒240SP = 300CP

⇒ [Math Processing Error] = [Math Processing Error]

Let SP = 5, and CP = 4

So profit percentage = [Math Processing Error]

13. The average monthly salary of 8 workers and one supervisor in a factory was [Math Processing Error]870 per month, retired, a new person was appointed and then the average salary of 9 people was $400 per month. The salary of the new supervisor is:

A. $700

B. $600

C. $430

D. $400

Answer: B

Explanation:

Total salary of 8 workers and supervisor together = 9 × 430 = 3870

Now total salary of 8 workers = 3870 − 870 = 3000

Total salary of 9 workers including the new supervisor = 9 × 400 = 3600

Salary of the new supervisor = 3600 − 3000 = 600

14. The average of the first five prime numbers greater than 20 is:

A. 32.20

B. 31.00

C. 31.01

D. 32.00

Answer: A

Explanation:

Required prime numbers are 23, 29, 31, 37, 4.

Average will be (23 + 29 + 31 + 37 + 41)/5 = 32.20

15. The average score of 35 students in a class is 37. If every student is given 3 grace marks, the new average of the class is:

A. 45

B. 34

C. 43

D. 40

E. None of these

Answer: D

Explanation:

Average score = 37

Grace mark 3 is given to 35 student then its average will be 3.

Hence new average = 37 + 3 = 40

16. The average age of a group of 10 students is 14 years. If 5 more students join the group, the average age rises by 1 year. The average age of the new students is:

A. 15 years

B. 17 years

C. 16 years

D. 18 years

E. None of these

Answer: D

Explanation:

Total age of the 10 students = 10 × 14 = 140

Total age of 15 students including the newly joined 5 students = 15 × 15 = 225

Total age of the new students = 225 − 140 = 85

Average age = 85/5 = 17 years

17. It rained as much as on Wednesday as on all the other days of the week combined. If the average rainfall for the whole week was 3 cms, How much did it rain on Wednesday?

A. 3 cms

B. 10.5 cms

C. 15 cms

D. 2.62 cms

E. 4.5 cms

Answer: B

Explanation:

Let the rainfall on wednesday = 6x.

∴ Rainfall on the remaining days = 6x

Given,

(6x + 6x )/7 = 3

⇒12x = 21

⇒6x = 10.5

**SET 2**1. At how many points between 10 O'clock and 11 O'clock are the minute hand and hour hand of a clock at an angle of 30 degrees to each other?

Sol:

Between 10 and 11, the minute hand and hour hand are at an angle of 30o to each at (12/11) x 45 minutes past 10 = 49 1/11 minutes past 10. The next time they will be at angle of 30o to each other will be at 11.

2. The egg vendor calls on his first customer & sells half his eggs & half an egg. To the 2nd customer he sells half of what he sells half of what he had left & half an egg. & to the 3rd customer he sells half what he had then left & half an egg. By the way he did not break any eggs. In the end three eggs were remaining . How many total eggs he was having ?

Sol:

31 eggs.

After selling to 3 persons , he was left with 3 eggs.

After selling to 2 persons , he was left with 3 x 2 + 1 = 7 eggs.

After selling to 1 person , he was left with 7 x 2 + 1 = 15 eggs.

Before selling to 1 st person , he was having 15 x 2 + 1 = 31 eggs.

3. There are some people in party, 1/3rd left the party . Then 2/5th of the remaining left the party , then 2/3rd of the remaining left the party . At last 6 were remaining . How many people were in total ?

Sol:

45

If x persons were there in total , then

x × (1 – 1/3)× (1 – 2/5) ×(1 – 2/3) = 6

x×2/3 × 3/5 × 1/3 = 6

x = 6 × 5 × 3/2 = 45

4. Two trains are traveling from point A to point B such that the speed of first train is 65 kmph and the speed of 2 train is 29 kmph. Where is the distance b/w A and B such that the slower train reached 5 hrs late compared to the faster?

Sol:

If x is the distance, then

x/29 – x/65 = 5

Then x = 5×29×6565−29 = 261.8055 kms

5. A person was fined for exceeding the speed limit by 10 km/hr.Another person was also fined for exceeding the same speed limit by twice the same.If the second person was traveling at a speed of 35 km/hr,find the speed limit.

a) 19 km/hr

b) 27 km/hr

c) 30 km/hr

d) 15 km/hr

Sol:

If x is speed limit,

Speed of first person = x + 10

Speed of 2nd person = x + 20

But speed of 2nd person = 35 kmph

x + 20 = 35

x = 15 kmph.

so speed limit is 15 kmph option D

6. The average of ten numbers is 7. If each number is multiplied by 12 ,then the average of new set of numbers is :

a) 7

b) 19

c) 82

d) 84

Sol:

The avg will be = 12×7= 84

7. The average of eight numbers is 14. The average of six of these numbers is 16.The average of the remaining two numbers is :

a) 4

b) 8

c) 16

d) none

Sol:

Average of eight numbers = 14

Average of six numbers = 16

Average will be = (14×8 – 16×6)/2

8. The average age of a class of 39 students is 15 years. If the age of the teacher be included, then the average increases by 3 months .Find the age of the teacher.

a) 25 years

b) 27 years

c) 35 years

d) 28 years

Sol:

Sum of the ages of the students = 39×15 = 585

New average = 15 years 3 months = 15 + 14 year

Sum of the ages of students and teacher = 40×1514 = 40×614 = 610

Teacher age = 610 – 585 = 25 years.

9. Two trains start from stations A and B spaced 50 kms apart at the same time and speed. As the trains start, a bird flies from one train towards the other and on reaching the second train, it flies back to the first train. This is repeated till the trains collide. If the speed of the trains is 25 km/h and that of the bird is 100 km/h. How much did the bird travel till the collision.

Sol:

Since the trains is travelling at 25 kmph, at each other, the relative speed is 50 kmph.

Speed = 50 kmph

Distance = 50 km

Time to collision = distance / speed = 1 hr

Speed of bird = 100 kmph

Time flying = 1 hr (the bird is flying till the trains collide)

Distance travelled = speed × time = 100 km

10. There are 20 poles with a constant distance between each pole. A car takes 24 second to reach the 12th pole. How much will it take to reach the last pole.

Sol:

Assuming the car starts at the first pole.

To reach the 12th pole, the car need to travel 11 poles (the first pole doesn't count, as the car is already there).

11 poles 24 seconds

1 pole (24/11) seconds

To reach the last (20th) pole, the car needs to travel 19 poles.

19 pole 19 x (24/11) seconds

= 41.4545 seconds

11. Father's age is three years more than three times the son's age. After three years, father's age will be ten years more than twice the son's age. What is the father's present age?

Sol:

Let the son's present age be x years.then father's present age will be 3x + 3 years.

After 3 years,3x + 3 + 3 = 2 (x + 3) + 10

Solving we get, x = 10.

Substituting x =10 in 3x + 3,

Hence father's present age will be x = 33 years.

12. In a railway station, there are two trains going. One in the harbor line and one in the main line, each having a frequency of 10 minutes. The main line service starts at 5 o'clock and the harbor line starts at 5.02 A.M. A man goes to the station every day to catch the first train that comes. What is the probability of the man catching the first train?

Sol:

For each 10 min interval, if man comes in first 2 min, he'll catch the 1st train, if he comes in next 8 min, he'll catch the 2nd train.

Hence for harbor line = (2/10) = 0.2 and for main line 0.8.

13. A ship went on a voyage. After it had traveled 180 miles a plane started with 10 times the speed of the ship. Find the distance when they meet from starting point.

Sol:

Let the speed of the ship = m miles/hr. and plane took 't' hours to meet the ship

Then, m×t is the distance ship traveled after plane started

So we have, mt + 180 = 10mt

⇒ 9mt = 180

⇒ mt = 20

Hence distance = 180 + 20 = 200 miles

14. On 8th Feb, 2005 it was Tuesday. What was the day of the week on 8th Feb, 2004?

a. Tuesday

b. Monday

c. Sunday

d. Wednesday

Sol:

Sunday

The year 2004 is a leap year and therefore, two days will be preceded from Tuesday

15. At what time between 2 and 3 o'clock will the hands of a clock be together?

a. 10×10/11

b. 10×11/10

c. 11×10/11

d. 12×10/11

Answer : d

Sol:

The hands of a clock would be together when the angle between The hour hand and minute hand is Zero. Now apply the formula: Î¸=∣∣∣30h−112m∣∣∣

Here Î¸ = 0

⇒11/2m – 30h = 0

⇒11/2m – 30×2 = 0

⇒ m = 120/11

16. At what angle the hands of a clock are inclined at 15 minutes past 5?

a. 117/2 °

b. 64 °

c. 135/2 °

d. 145/2 °

Sol:

Apply the formula:

Î¸=∣∣∣30h−112m∣∣∣

⇒ Angle = 30 × 5 –11/2 × 15 = 150 – 165/2 = 135/2

17. At 3.40, the hour hand and the minute hand of a clock form an angle of

a. 120°

b. 125°

c. 130°

d. 135°

Answer: C

Sol:

Use formula Î¸=∣∣∣30h−112m∣∣∣

Angle = 30×3 – 11/2 × 40 = 90 – 220 = 130°

18. How many times in a day, the hands of a clock are straight?

a. 22

b. 24

c. 44

d. 48

Sol:

The hands of a clock point in opposite directions (in the same straight line) 11 times in every 12 hours. (Because between 5 and 7 they point in opposite directions at 6 o'clock only).

So, in a day, the hands point in the opposite directions 22 times.

19. Find the angle between the hour and the minute hand of a clock when the time is 3.25.

a. 47 ½

b. 49 ½

c. 55 ½

d. 57 ½

Sol:

Formula : Î¸=∣∣∣30h−112m∣∣∣

Angle = 11/2 × 25 – 30×3 = 95/2 = 47.5

20. At what time, in minutes, between 3 o'clock and 4 o'clock, both the needles will coincide each other?

A. 5 1/11 °

B. 12 4/11 °

C. 13 4/11°

D. 16 4/11°

sol:

Formula : Î¸=∣∣∣30h−112m∣∣∣

Here angle is 0. So

11/2 m – 30 h = 0

11/2 m – 30 × 3 = 0

m = 180/11

= 16 4/11

Ans:: D

**SET 3**1. A 10 Liter mixture of milk and water contains 30 percent water. Two liters of this mixture is taken away. How many liters of water should now be added so that the amount of milk in the mixture is double that of water?

(a) 1.4

(b) 0.8

(c) 0.4

(d) 0.7

Answer: c

Explanation:

Two liters were taken away So we have only 8 liters of mixture.

Amount of milk in 8 liters of mixture = 8 × 70% = 5.6 liters

Amount of water in 8 lit of mix = 8 - 5.6 = 2.4 liters.

Half of milk i.e half of 5.6 = 2.8 liters.

We need (2.8 - 2.4) liters water more = 0.4 lit

2. A frog can climb up a well at 3 ft per min but due to slipperiness of the well, frog slips down 2 ft before it starts climbing the next minute. If the depth of the well is 57 ft, how much time will the frog take to reach the top?

Answer: 55 min

Explanation:

As per given, in 1 min,frog climbs up 3 ft and slips down by 2 ft.

So the frog climbs only 1 ft in 1 min

So after 54 mins,it would have climbed 54ft.

At the end of 55 mins it climbs up 3 ft to make it 57 ft and come out of the well.

Once it had reached the destination,it will not slip.

So the frog will take only 55 minutes to climb up the well.

3. A rectangle has twice the area of a square. The length of the rectangle is 14 cm greater than that side of the square whereas breadth is equal to side of the square. Find the perimeter of the square?

(a) 42 cm

(b) 14 cm

(c) 56 cm

(d) 28 cm

Answer: c

Explanation:

Let side of square be x.

Then for rectangle length = 14 + x and breadth = x.

It is given

Area of rectangle = 2 × (area of square)

length × breadth = 2(x × x)

(x + 14) × x = 2 × x2

x2 + 14x = 2x2

x2 = 14x

x = 14.

Perimeter of square = 4 × x = 56

4. A man can row a distance of 5 km in 60 min with the help of the tide. The direction of the tide reverses with the same speed. Now he travels a further 20 km in 10 hours. How much time he would have saved if the direction of tide has not changed?

(a) 5 hrs

(b) 4 hrs

(c) 12 hrs

(d) 6 hrs

Answer: d

Explanation:

He covered 5 km in 1 hour , so he might cover 20 km in 4 hours.

But he took 10 hours.

He would have saved 10 – 4 = 6 hours.

5.If half of 5 were 3, that would one-third of 10 be

(a) 5

(b) 4

(c) 3

(d) 2

Answer: b

Explanation:

Half of 5 is 2.5. But given as 3. So take 1/2 of 5x = 3 ⇒ x = 6/5

Now 1/3 (10x) = 1/3 × 10 × 6/5 = 4.

6. A butler is promised Rs. 100 and a cloak as his wages for a year. After 7 months he leaves this service, and receives the cloak and Rs.20 as his due. How much is the cloak worth?

(a) 76

(b) 84

(c) 92

(d) 68

Answer: c

Explanation:

Let be the price of cloak is = x

According to the Question he should get 7/12th of 100 and 7/12th of cloak.

712(100)+712(x)=20+x

⇒ x = 92.

7. A worm is at the bottom of a forty foot hole. It can crawl upwards at the rate of four feet in one day, but at night, it slips back three feet. At this rate, how long will it take the worm to crawl out of the hole?

(a) 29 days

(b) 37 days

(c) 35 days

(d) 39 days

Answer: c

Explanation:

For each day worm climb only 4 - 3 = 1feet.

After 36 days worm reach the 36 foot.

Exactly the 37th day worm reach 40 foot and won't slips back.

8. Sohan purchased a horse for Rs.2000 and sold it to Mohan at a loss of 10 percent. Mohan sold it to Sham at a loss of 10 percent while sham sold it to Gopi at a gain of 10 percent. The amount Gopi paid for it would be

Answer: 1782

Explanation:

Cost price = 2000

Selling price = 90% (2000) = 1800.

Mohan sold this to Sham at a loss of 10%. So selling price = 90% (1800) = 1620

Sham sold this at 10% profit. So selling price = 110% (1620) = 1782

9. On a map the distance between two mountains is 312 inches. The actual distance between the mountains is 136 km. Ram is camped at a location that on the map is 34 inch from the base of the mountain. How many km is he from the base of the mountain?

Answer: 14.82 km

Explanation:

Since 312 inch = 136 km

So 1 inch = 136/312 km

So 34 inch = (136 × 34)/ 312 = 14.82 km

10. Sixteen men complete a work in 24 days while 48 children can do it in 16 days. Twelve men started the work, after 14 days 12 children joined them. In how Many days will all of them together complete the remaining work?

Answer: 12 days

Explanation:

Let man capacity = 2 units/day. Then total work = 16 × 2 × 24 = 768

Let the children capacity is k units/ days. So total work = 48 × k × 16

Equating above two equations we get k = 1. So children capacity = 1 unit / day.

Twelve men did 14 days of job. So they completed 12 × 2 ×14 = 336.

Remaining work = 768 - 336 = 432.

Now 12 children joined them. So per day capacity of entire team = 12 × 2 + 12 × 1 = 36.

So they complete the remaining work in 432/36 = 12 days.

11. A father's age was 5 times his son's age 5 years ago and will be 3 times son's age after 2 years, the ratio of their present ages is equal to:

a) 3:7

b) 5:11

c) 10:3

d) 10:7

Answer: c

Explanation:

Let the Father's age = x, and Son's = y

x - 5 = 5(y – 5)

x + 2 = 3(y + 2)

Solving we get x/y = 10/3

12. At a reception, one-third of the guests departed at a certain time. Later two-fifths of the guests departed. Even later two-thirds of the remaining guests departed. If six people were left, how many were originally present at the party?

Answer: c

Explanation:

Let Original members be x

First One third guest departed i.e x/3

Remaining guests = x – (x/3) = 2x/3

Now from the remaining (2x/3) two-fifths departed = 2/5(2x/3) = 4x/15

i.e. Now remaining guests will be (2x/3 – 4x/15) = 2x/5

Now from remaining (2x/5) two-thirds departed = 2/3(2x/5) = 4x/15

Now remaining guests = (2x/5 – 4x/15) = 2x/15

Given 2x/15 = 6 ⇒ x = 45

13. Ratio between 2 numbers is 5 : 7 and their product is 560.what is the difference between 2 numbers?

Answer: c

Explanation:

x/y = 5/7

x × y = 560 ⇒ x = 560/y

Substituting this value in first equation, we get 560/yy=57 ⇒560y2=57 ⇒ y = 28

x = 20

So difference between the numbers could be

x – y = –8

y – x = 8

14. A is 6 times as fast as B and takes 100 days less to complete a work than B. Find the total number of days taken by A and B to complete the work.

Answer: 120/7 days

Explanation:-

According to question A is 6 times as fast as B

So, Ratio of time taken by A and B will be 1 : 6

Let time taken by A is = x

And time taken by B is = 6x

According to the question A take 100 days less

i.e. 6x – x = 100

x = 20

So, A takes 20 days and B takes 120 days to complete the work.

A's 1 day work = 1/20

B's 1 day work = 1/120

(A + B)'s 1 day work = 1/20 + 1/120 = 7/120

Total time taken = 120/7 days.

15. 2 oranges, 3 bananas and 4 apples cost Rs.15. 3 oranges, 2 bananas and 1 apple costs Rs 10. What is the cost of 3 oranges, 3 bananas and 3 apples

Answer: 15

Explanation:

2 O + 3 B + 4 A = 15 - - - - (1)

3 O + 2 B + 1 A = 10 - - - - (2)

Where A,B and O are number of apple, bananas, and oranges respectively.

Adding 1 and 2,

5 O + 5 B + 5 A = 25 ⇒ 1 O + 1 A + 1 B = 5

now,

3O + 3A + 3B = 5 × 3 = 15

16. What is the next number of the following sequence

123, 444, 888, 1776, 8547, . . . . . .

Answer: 16005

Explanation:

1) 123 + 321 = 444

2) 444 + 444 = 888

3) 888 + 888 = 1776

4) 1776 + 6771 = 8547

5) 8547 + 7458 = 16005

17. Gavaskar average in first 50 innings was 50. After the 51st innings his average was 51. How many runs he made in the 51st innings

Answer: 101

Explanation:

Gavaskar average 50 in 50 innings so, total runs scored by him = 50 × 50 = 2500.

Now after 51st innings, his total runs = Average is, 51 × 51 = 2601.

So runs scored in 51st innings = 2601 – 2500 = 101 runs

18. There are 30 socks in a drawer. 60% of the socks are red and the rest are blue. What is the minimum number of socks that must be taken from the drawer without looking in order to be certain that atleast two blue socks have been chosen?

Answer: 20

Explanation:

Number of red socks = 30 × 60% = 18

If you draw out 18 socks there's a possibility that all of them are red

If you draw out 19 socks one of them has to be a blue one

And if u draw 20 socks then definitely 2 of them are blue socks

So the answer is 20.

Share it now and help your friends. Thank you for reading.

**Source**: campusgate.co.in
## COMMENTS